A. ONZE STREEKPRODUKTEN

De “Tarte al djote de Nivelles”

De benaming “Tarte al djote” vindt men voor het eerst terug in teksten daterend van 1218, maar is waarschijnlijk heel wat ouder. Deze taart bestaat hoofdzakelijk uit “bètchéye” – een gegiste koeiekaas – en “djote” een nijvelse benaming voor snijbiet, een bladgroente. Sedert 1980, kent de “Confrérïye dèl târte al djote ” van Nijvel, die de nijvelse folklore en toerisme verdedigd, een kwaliteitslabel toe en dit op basis van een zeer strikt reglement.

Indien u interesse hebt in dit recept kunt u terecht bij de gelabelliseerde nijvelse huizen (daar waar men de beste taarten “tarte al djote” kan kopen) en indien u nog meer inlichtingen wenst over de Confrériye dèl tärte al djote, kunt u altijd telefoneren, faxen of e-mailen naar ” La Maison du Tourisme du Roman Païs”.

De “doubles de Nivelles”
De tweede maar ook even smakelijke specialiteit van Nivelles is dit winterse gerecht. : De “Doubles”. Deze specialiteit bestaat uit twee fijne pannekoeken van boekweitbloem en bestreken met de gekruide nijvelse kaas – bètchéye – en wordt warm opgediend met boter.

De “tarte au cras stofé de Ittre”
Verdwenen sedert meer dan een halve eeuw, heeft de onlangs opgerichte Confrèriye dèl tarte au Cras Stofé het recept van deze oude taart weer samengesteld, deze taart bestaat hoofdzakelijk uit vette kaas, de smaak ervan ligt dicht bij de tarte al djote van Nijvel, maar zonder snijbiet en is iets meer steviger. Dit recept wordt strikt geheim gehouden. De taart is enkel verkrijgbaar bij grote festiviteiten in Ittre.

“La Gayette de Braine-le-Château”
Een geglaceerde truffel van artisanale fabrikatie, uitgevonden en vervaardigd enkel in Braine-le-Château. Voor inlichtingen, zich wenden bij SI van Braine-le-Château.

B. DE ARTISANALE BIEREN EN DRANKEN
Bijkomende inlichtingen kunt u steeds verkrijgen bij het huis “La Maison du Tourisme du Roman Païs”.

L’Archiduc (De Aartshertog)
De promotie hiervan wordt gemaakt door de “Confrérie de Jean de Nivelles”
De “L’Archiduc” is een bier dat vroeger gebrouwd werd door de brouwerij DUVIEUSART in Nijvel, deze brouwerij bestaat niet meer.

La Crastofète de Ittre
Gebrouwd in Ecausinnes, dit streekbier is enkel verkrijgbaar bij de grote festiviteiten in Ittre.

La BARBAR et la BONNE ESPERANCE de Rebecq
Barbãr is een blond bier met honing. Bonne Espérance is een abdijbier

La liqueur du Mont Sainte Croix de Braine-le-Château
Artisanale fabrikatie van gekristalliseerde likeur, gedistilleerd op basis van planten afkomstig van de “Mont Sainte Croix 45°”.

La liqueur de l’ABBESSE de Nivelles
Soort likeur : ‘Bénédictine’ terug in ere gebracht op het einde van de XX eeuw.