De Collegiale Kerk Sint-Gertrudis van Nijvel – La collégiale Ste Gertrude de Nivelles.
Het architecturale juweel van Waals Brabant. Met haar indrukwekkende afmetingen, kenmerkt zij zich door haar harmonische samenstelling terwijl zij het resultaat is van verscheidene bouwkunsten. De kerk (hoofdbeuk, oostelijke dwarsbeuk en koor boven de krypte) werd ingezegend in 1046. Het voorgebouw werd gebouwd op het einde van de XII eeuw, de zuidelijke inkompoort en het klooster op het einde van de XIII eeuw. Verwoest door de duitse luchtbombardementen van 14 mei 1940. werd zij wederopgebouwd in romaanse stijl, na beraadslaging met de bevolking op 14 december 1974.

Jean de Nivelles. Waarborg van de tradities, beschermheld die bewondering afdwingt of lachwekkend door zijn uitrusting, een helmkam, een harnas en een rok Deze goede strijder (2.08m groot, 350 kg) met gekrulde baard, zijn lijf behangen met koperen plaatjes, is een jaquemart – klokkeman (van het oude frans “jaque”, cotte-wapenrok) geboren rond 1450, vooreerst geinstalleerd op de toren van het gemeentehuis en in 1617 overgebracht naar het torentje van de collegiale.

De kerk ” des Récollets ” van Nijvel – L’église des Récollets à Nivelles.
Twintig jaar na de dood van Sint-Franciscus van Assise (1226) installeerden de fransiskaners zich in Nijvel. Verwoest in 1580 door de protestanten, liet Margareta van Oostenrijk de kerk wederopbouwen in een schitterende gotische stijl. Men kan er het schrijn van Sint Marie de Oignies bewonderen. Van het klooster blijft slechts het kloosterpand over, tweede van de stad Nijvel.

De kerk Saint-Rémy van Braine-le-Château. Deze neo-gotische kerk (1860) bevat een prachtige albasten grafsteen van Maximiliaan van Hornes (1475-1542), landheer en kamerheer van Keizer Karel. Men kan er ook een klok van de oude kerk bewonderen, daterend uit de XVII eeuw.
In het koor kan men verscheidene glasramen bekijken die de lokale evenementen en het leven van de familie Robanio uitbeelden.
Aanleunend aan de kerk, bevindt zich het Lapidarium bestaande uit een vijftigtal grafstenen, tegels en grafkruisen, opnieuw samengesteld en bezienswaardig gemaakt.De oudsten zijn gedateerd uit de XVI eeuw.

De kerk Saints Pierre et Paul van Wauthier-Braine. De huidige kerk, van neoklassieke stijl, werd gebouwd in 1826. In de kerk kan men een uitzonderlijk doopvont bewonderen,overblijfsel van een vorige kerk, van romaanse stijl, in blauwe steen en versierd met vier hoekhoofden. Het koperen deksel dateert uit 1656. Dit doopvont, waarvan de steunvoeten ontbraken werd gerestaureerd in 1954.

De kerk Sainte Renelde in Saintes (Tubize). Gotisch tertiaire gebouw uit de XVI de eeuw, met haar massieve toren in doornikse stijl. Haar meubilair is zeer rijk en bestaat onder meer uit een processiewagen en een schrijn dat de relikwies bevat van de heilige Reneldis. Op één kilometer afstand kan men de miraculeuze fontein van Sinte-Reneldis bewonderen waar, sinds de Middeleeuwen, bedevaarders naar toe komen om genezing te verkrijgen van oog- en huidziekten.

De kerk Saint Laurent in Haut-Ittre. Romaanse kerk waarvan de klokketoren afkomstig is van een oude sarraceense toren. Eeuwen later werd dit defensief gebouw een bedevaartsoord en onderging het verscheidene veranderingen. Dit gebouw geeft ons een mooi voorbeeld van verschillende architekturele stromingen : schitterende romaanse en gotische stijlen.

De kerk Saint Rémy in Ittre. Heropgebouwd in 1896-1898, bezit dit nieuwe gebouw een mooie gotische kapel, gedateerd uit de 16de eeuw, overblijfsel van een vorige kerk. Met zeer mooie dekoratieve beelden binnenin de kerk. Notre-Dame d’Ittre is één van de belangrijkste schatten die deze kerk bevat.

De kerk Saint Pierre in Ittre. Heropgebouwd in 1827-1828. De Sint Pieterskerk is één van de zeldzaamste kerken die zeer kleurrijke halve cirkelvormige glasramen bezit, gemaakt in de vroegere glasfabriek van Fauquez. Buiten dit architectureel juweeltje bevat de kerk ook een zeer mooi orgel, ontworpen door de orgelspecialist : De heer Van Peteghem uit Gent.

De kerk Saint-Géry in Rebecq. In het verleden was deze kerk zeer eenvoudig. In de eerste helft van de XIXde eeuw nam de toeloop van de gelovigen enorm toe. Een grotere kerk was dus noodzakelijk. De huidige kerk werd gebouwd in 1867 door de architekt Coulon in neo-romaanse stijl met een toren van 56 m hoog. Op het plafond kan men de fresco’s, die de Openbaring uitbleelden, bewonderen van de schilder Charles-Henri Stiennont.

De kerk Saint Martin in Quenast (Rebecq). Gebouwd door de architekt Coulon in 1855, vervangt deze kerk het vroegere pelgrimsoord. De kerk is langs de drie kanten omringd door een klein kerkhof. Binnen in de kerk boven het altaar hangt een schilderij van Sint Martinus en een groot orgel uit de XVIde eeuw herinnert ons aan de gotische invloed.

De kerk Saint Pierre-Martin in Bierghes (Rebecq). Gebouwd in 1792 op de grondvesten van een primitieve kerk in klassieke stijl met stenen uit de XVIIIde eeuw. Het geheel (voorgebouw, kerk, pastorie en hoeve) werd geklasseerd als kunstoord in 1987. Bij het binnenkomen ziet men het liggend standbeeld van de heer van Landas.

De kerk Saint-Fiacre in Wisbecq (Rebecq). Gebouwd in 1877 in neo-gotische stijl door de provinciale architekt Coulon. Deze kerk is in het bezit van een doopvont in blauwe steen en een kruisweg in polychroom hout gedateerd uit 1500. Saint-Fiacre is de patroon van de tuiniers.

De kerk Saint Martin en de Pastorie van Oisquercq (Tubize). Een mooi klein landelijk kerkje waarvan sommige gedeelten romaans zijn. Aan de rechtse kant bevindt zich een bretoense kruisweg.

De kerk Saint-Gertrude van Tubize. Zijn klokketoren dateert uit 1235. In tijd van nood vond men er toen een onderkomen.

De kapel Sainte-Croix van Braine-le-Château. Deze kapel, één van de oudste religieuze monumenten van deze gemeente, is opgetrokken op de feodale motten. Een gedeelte ervan haalt haar oorsprong uit de XVIde eeuw. In 1616 werd de kapel omgebouwd om haar ruimer te maken. Men kan een barok altaar zien uit de XVIIde eeuw, een communiebank van 1516 alsook een ijzeren roede, die volgens de legende, zou meegebracht zijn door een kruisvaarder en die de Christ voorstelt in zijn werkelijke grootte (1,94 m).

De kapel Notre-Dame-au-Bois in Braine-le-Château. Op de zuidkant van het dal, langs de weg Braine-Le-Château naar Ittre toe, rijst een kapel op, gebouwd in 1740. Dit heiligdom met zijn unieke beuk en veelzijdige kap werd geklasseerd door de monumenten commissie in 1975.

De kapel Notre-Dame de la Consulation in Ittre . Recent gerestaureerd, deze zeer mooie kapel was vroeger een druk bezocht bedevaardsoord . Dit bedehuis is in feite reeds de vierde kapel gebouwd op dezelfde plaats (deze plaats was reeds een gallo-romaans vereringsoord. ) Het koor en de beuk dateren uit 1674, de voorgevel in barokstijl dateert uit 1702.